Dit zijn de beste boeken
voor jongeren

Image
De jongerenjury over Nicolas en de verdwijning van de wereld: 

‘Dit boek is spannend, verrassend, en komt af en toe akelig dicht bij de werkelijkheid.

Kortom: Nicolas en de verdwijning van de wereld spat van de originaliteit. Het verhaal laat echt zien wat angst allemaal met een mens kan doen, en de gevolgen zijn weerzinwekkend. Dit komt allemaal nog dichterbij door de coronacrisis waar we ons op dit moment in bevinden. Nicolas en de verdwijning van de wereld pakt je vast en laat je pas op de laatste pagina weer los. Iets wat alleen een echt goed boek kan doen. Dit maakt het niet alleen een mooi, origineel en rauw boek, maar ook een perfect boek voor jongeren. Een echte winnaar dus.’

De jongerenjury over Darius de Grote is niet oké:

‘In het boek Darius de Grote is niet oké, wordt de lezer meegenomen op een reis naar Iran en een reis op zoek naar zichzelf.

Volgens de jongerenjury behandelt Darius de Grote is niet oké het onderwerp depressie, een onderwerp waar door jongeren niet veel over gesproken wordt. Dit boek maakt duidelijk hoe het is om met een depressie te moeten leven. Darius schaamt zich bijvoorbeeld vaak, omdat hij vindt dat hij geen reden heeft om verdrietig te zijn maar toch verdrietig is. Dit gevoel vertoont zich ook in zijn worsteling met zijn identiteit. Het is niet alleen een prachtig boek over cultuur en de zoektocht naar jezelf, maar ook nog eens een bevestiging voor jongeren dat ze niet de enigen zijn die met hun identiteit worstelen. Darius de Grote is niet oké is echt een perfect uitgevoerd jongerenboek. En daardoor de terechte winnaar van deze categorie.’


De genomineerden

Categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig

Image

Categorie Vertaald

Image Leen de boeken online!

Over de prijs


Het Beste Boek voor Jongeren wordt ieder jaar uitgereikt om de aandacht te vestigen op goede en leuke boeken, geschikt voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en die zo het leesplezier aanwakkeren.

De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maakten kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Deze tien zijn door een vakjury speciaal aanbevolen voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. Het is dan aan een jury van jongeren om deze tien titels te lezen en te bepalen welk boek het beste is.

Jongerenjury:

Lotte Groot Wesseldijk (voorzitter), Bruno Beeke,  Roos Breukel, Jeanine de Groot en Yente Zomerplaag.

Vakjury: 

Juryvoorzitter Marjolein Hordijk (projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs bij Bibliotheek Gelderland Zuid), Nelleke Groot (boekhandelaar bij Paagman), John Schrijnemakers (recensent), Paulien Sigmans (docent op het Pax Christi College in Druten en ben educatief auteur o.a. bij Malmberg) en Janneke van der Veer (schrijfster en literatuurwetenschapper).


Lees het persbericht