Mediaroom

Literatour heet sinds dit jaar de Boekenweek voor Jongeren. Tijdens de Boekenweek voor Jongeren gaan 21 schrijvers op Literatour  langs honderd middelbare scholen om daar met jongeren te praten over verhalen, schrijverschap en lezen.

 

Bij een Boekenweek voor Jongeren hoort ook een geschenk. Hiervoor komen drie korte verhalen, gebundeld in 3PAK.

 

Bij de start van de Boekenweek voor Jongeren wordt de prijs uitgereikt aan het Beste Boek voor Jongeren (Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald) voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar van het afgelopen jaar.

 

 

Verhalenbundel 3PAK

Speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren hebben drie schrijvers korte verhalen geschrveen, gebundeld in 3PAK. Dit is speciaal geschreven voor de Boekenweek voor Jongeren door 3 auteurs die jongeren aanspreken. 

Dit jaar wordt het 3PAK geschreven door het top trio Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong.
Meer weten over de auteurs? Lees hier verder

 


Schooltournee Literatour

21 topauteurs gaan tijdens de Boekenweek voor Jongeren op Literatour: een tournee langs 100 scholen. Daar gaan zij met leerlingen in gesprek over hun boek, over schrijven en het plezier van lezen.

De schrijvers die op Literatour gaan zijn:

Özcan Akyol, Daniëlle Bakhuis, Abdelkader Benali, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Nhung Dam, Anne-Gine Goemans, Marjolijn van Heemstra, Daan Heerma van Voss, Tim Hofman, Auke Hulst, Murat Isik, Raoul de Jong, Ernest van der Kwast, Alma Mathijsen, Cis Meijer, Gustaaf Peek, Jowi Schmitz, Buddy Tegenbosch en Margje Woodrow.

 

 


Beste Boek voor Jongeren 2018

De tien meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren. Deze tien zijn door een volwassen vakjury speciaal aanbevolen voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. De tien titels zijn op 7 mei bekendgemaakt. Aan de vooravond van de Boekenweek voor Jongeren kiest een jongerenjury welk boek wordt bekroond tot Beste Boek voor Jongeren 2018. Er zijn twee categorieën: Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald. In elke categorie zijn vijf boeken genomineerd.

 

De vijf nominaties voor Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn:
 Alex Boogers: Onder een hemel van sproeten (Podium), Nhung Dam: Duizend vaders (De Bezige Bij), Roelof ten Napel: Het leven zelf (Atlas Contact), Henk van Straten: Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar), Arjan van Veelen: Aantekeningen voor het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)

 

De vijf nominaties voor Vertaald zijn:
Fatma Aydemir: Ellebogen (Signatuur). Vertaald door Marcel Misset, Edward Docx: Laat los mijn hand (Atlas Contact). Vertaald door Dirk-Jan Arensman, Karl Geary: Montpelier parade (Ambo|Anthos). Vertaald door Jan Fastenau, Sara Nović: Wie het mooist valt (Meulenhoff). Vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap, Angie Thomas: The Hate U Give (Moon). Vertaald door Jasper Mutsaers


Weten welke boeken er kans maken op de titel Beste Boek voor Jongeren 2018?
Bekijk hier het gehele juryrapport

 

 

 

Over de campagne

de Boekenweek voor Jongeren is een landelijke collectief georganiseerde leescampagne speciaal voor jongeren van 15 t/m 18 jaar. De campagne was voorheen ookwel bekend als Literatour. Het doel van de Boekenweek voor Jongeren is jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs plezier in lezen te laten ontdekken. Dit gebeurt door in een week in het schooljaar binnen de belevingswereld van jongeren intensief de aandacht te vestigen op lezen, boeken en auteurs. De Boekenweek voor Jongeren is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt ondersteund door Stichting Dioraphte, Nederlands Letterenfonds, Fonds 21, De Schrijverscentrale, Malmberg, CJP en Stichting De Versterking.

 

Factsheet

Een handig, beknopt overzicht van de Boekenweek voor Jongeren 2018.


Download factsheet (pdf)

 

Persberichten

 7 mei 2018 - Nominaties Beste Boek voor Jongeren 2018 bekend

 

Beeldmateriaal

Om de campagne goed tot zijn recht te laten komen, zowel online als offline, kun je gebruik maken van onze gratis mediakit. Hierin vindt je onder meer logo’s, affiches en social media-afbeeldingen.

Download hier de mediakit (.ZIP)

 

 

 

 

Persinformatie

Mocht u meer beeldmateriaal of informatie nodig hebben, dan kunt u contact opnemen met onze persvoorlichter:

Job Jan Altena

06 41 88 19 38
020 626 49 71

jobjan@cpnb.nl

Deel met je vrienden!