Romy en Melissa zijn nieuwsgierig naar Özcan Akyol

04 Oktober 2016

Tijdens de Literatour-scholentournee bezocht Özcan Akyol het Overbetuwe College in Bemmel. Romy en Melissa uit 5havo vertellen wat ze ervan vonden.

 

Op 20 september kwam de bekende schrijver Özcan Akyol bij onze school op de koffie om te vertellen over zijn boeken en jeugd. Als voorbereiding op zijn bezoek hadden we onder meer een uitzending van De Wereld Draait Door gekeken, waarin hij vertelt over zijn jeugd en hoe de schrijverswereld in elkaar steekt. Op tv kwam hij over als iemand die niet bang is om zijn mening te geven; je merkte dat hij zichzelf was. Wij verwachtten dan ook dat hij op een leuke, spontane manier zou gaan vertellen over zijn jeugd en boeken. Ook leek het ons leuk als hij een stukje zou voorlezen om ons op die manier te motiveren zijn boeken (en die van andere schrijvers) te gaan lezen.

 

Zijn verhaal was zeker interessant: hij heeft immers een zware jeugd achter de rug met veel criminaliteit en een vader die een alcoholverslaving had. We konden goed merken dat zijn jeugd veel impact heeft gehad op zijn leven. Maar we willen daar niet te veel over vertellen, want dat kun je zelf lezen in zijn debuutroman Eus. Zijn tweede boek heet Turis. In de media staat dit bekend als een boek over zijn vader, maar hij ziet het zelf als een boek over zijn moeder. Zijn moeder werd namelijk jarenlang door zijn vader onderdrukt. Dit beschrijft hij ook uitvoerig in Turis.

"Door zijn bezoek zijn we toch wel erg nieuwsgierig geworden. Wij gaan zijn boek Eus zeker lezen!"

Hij was wat minder spontaan dan we dachten. En helaas heeft hij niet voorgelezen en was er door tijdgebrek geen mogelijkheid om hem wat vragen te stellen. Maar ondanks dat was zijn verhaal erg interessant. 

-Romy en Melissa

 

Deze blog is eerder gepubliceerd op www.leesplein.nl.

Romy en Melissa met Özcan Akyol

Deel met je vrienden!