Literatour

Deze 21 topauteurs gaan tijdens de Boekenweek voor Jongeren op Literatour: een tournee langs 100 middelbare scholen. Zij gaan daar in gesprek over boeken, schrijven en het plezier van lezen. Wilt u één van deze auteurs boeken? Neem dan contact op met de Schrijverscentrale.

Wil je weten welke auteurs bij jou langskomen?

Bekijk de activiteitenpagina

karin amatmoekrim

Karin Amatmoekrim (1977) werd geboren in Paramaribo, in 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde psychologie en moderne letterkunde en publiceerde inmiddels vijf romans. Haar voorlaatste boek, Het gym, werd door pers en publiek juichend ontvangen. Ook De man van veel, dat in 2013 verscheen, kreeg lovende kritieken.


Boeken van Karin:


Daniëlle Bakhuis

Danielle Bakhuis werkt sinds haar achttiende in de journalistiek. Na haar column in Fancy, werkt ze nu als freelance redacteur voor onder andere Cosmopolitan en CosmoGIRL. In november kwam haar achtste boek De eliminatie uit bij Best of YA. Ze bezoekt wekelijks scholen om te vertellen over haar werk als schrijver en haar boeken.


Boeken van Daniëlle:

Khalid Boudou

Khalid Boudou is geboren in Tamsamane, Marokko. Zijn debuutroman Het Schnitzelparadijs werd bekroond met het Gouden Ezelsoor voor bestverkocht debuut en verfilmd. Zijn cross-overroman Pizzamaffia ontving de Debuutprijs van de Jonge Jury en is inmiddels ook verfilmd.


Boeken van Khalid:

JOHAN FRETZ

Johan Fretz (1985) is schrijver, theatermaker en columnist van Het Parool. Hij debuteerde in 2012 met de roman Fretz 2025, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Fretz tourde door het land met de voorstelling De zachtmoedige radicaal, die gebaseerd is op Onder de paramariboom en waarmee hij genomineerd werd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. 


Boeken van Johan:


DAAN HEERMA VAN VOSS

Daan Heerma van Voss is romanschrijver en columnist voor De Morgen. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Zijn roman De laatste oorlog (2016) wordt vertaald in het Duits, Zweeds, Spaans en Chinees. In april 2018 verschijnt zijn nieuwste boek Noem het liefde.


Boeken van Daan:


Auke Hulst

Auke Hulst brak door met zijn sterk autobiografische roman Kinderen van het Ruige Land, waarmee hij verschillende prijzen won. In 2016 verscheen En ik herinner me Titus Broederland, dat de Harland Award 2017 won en op de longlists van de Libris en de ECI Literatuurprijs stond. Na een reis door de VS verscheen Motel Songs, een muzikaal reisboek (met cd).


Boeken van Auke:


Raoul de Jong

Raoul de Jong schreef columns voor Spunk, NRC Handelsblad en Het Parool, en hij publiceerde zes boeken. Voor zijn eerste boek, Stinknegers, ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. De grootsheid van het al werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek. In maart verscheen zijn nieuwste boek, Dagboek van een puber.


Boeken van Raoul:


JOOST KLEIN

Joost, artiestennaam van Joost Klein, ook wel EenhoornJoost genoemd, is een Nederlands muzikant en YouTuber. Dit jaar kwam zijn eerste dichtbundel uit Albino.


Boeken van Joost:


Marco kunst

Marco schrijft sprookjes, realistische verhalen, fantasy, griezelige boeken, science fiction, heel grappige boeken en ontroerende. Ooit studeerde hij filosofie en dat lees je terug in zijn verhalen, net als zijn liefde voor de kust, lekker eten, fantasie, andere werelden, natuur, mensen in alle soorten en maten, weidse vergezichten en taal.


Boeken van Marco:ALMA MATHIJSEN

Alma Mathijsen studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans, ook schrijft ze essays voor NRC Handelsblad. In september 2017 verscheen haar nieuwe roman Vergeet de meisjes.


Boeken van Alma:


Jennefer Mellink

Jennefer Mellink (Amersfoort, 1985) is opgegroeid in Leusden. In juni 2014 debuteerde ze met Gebroken, een zenuwslopend spannende young adult thriller die lovend werd ontvangen en werd genomineerd voor "beste young adult thriller 2014" (Hebban). Haar tweede young adult thriller Kwaad Bloed verscheen in juni 2015.


Boeken van Jennefer:


CIS MEIJER

Cis Meijer Is de auteur van Verdoofd, Val, Moordspel en Knock-out. In haar boeken plaatst ze schrijfwedstrijden. De winnende teksten verwerkt ze in haar boeken. Op deze manier hoopt ze jongeren niet alleen meer aan het lezen, maar ook aan het schrijven te krijgen.


Boeken van Cis:


GUSTAAF PEEK

Gustaaf Peek is schrijver van romans, gedichten, essays en filmscenario's. Hij debuteerde met de roman Armin. Daarna volgden Dover, Ik was Amerika (F. Bordewijk-prijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs) en Godin, held (shortlist Libris Literatuurprijs). In 2017 verscheen van hem Verzet! Pleidooi voor communisme.


Boeken van Gustaaf:

 • Gustaaf Peek - Godin, held


Jowi Schmitz

Jowi Schmitz schrijft zowel voor volwassenen als voor kinderen. In 2012 verscheen haar eerste kinderboek: Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen (Vlag en Wimpel Griffeljury). Daarna volgden nog vijf boeken. Haar nieuwste roman Weg won de Dioraphte Literatour Prijs 2017.


Boeken van Jowi:

 • Jowi Schmitz - WegBuddy Tegenbosch

Buddy Tegenbosch (1975) werd geboren in Eindhoven. Sinds 2000 is hij werkzaam als piloot bij Lufthansa. Tegenbosch debuteerde als auteur met de jeugdroman Pokerface (2012). Daarna verschenen Oog om oog (2015), Livestream (2017) en Match (2019). Zijn belangrijkste doel is om jongeren te laten zien dat lezen niet saai en suf is, maar juist spannend en interessant. Misschien zelfs wel leuker dan het kijken van een film of serie. Hij bezoekt daarom het hele jaar door middelbare scholen om leerlingen van welk niveau dan ook te enthousiasmeren en te inspireren. Dat vindt hij zeker zo belangrijk als het schrijven zelf.

Boeken van Buddy:

 • Buddy Tegenbosch - Livestream


Franca Treur gaat op Literatour

FRANCA TREUR

Franca Treur debuteerde in 2009 met de roman Dorsvloer vol confetti, waarvan meer dan 150.000 exemplaren werden verkocht. Het was het meest bejubelde literaire debuut in jaren. Het boek won verschillende prijzen en het werd verfilmd. In 2014 verscheen haar tweede roman, De woongroep, en in 2015 het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen. Daarnaast schrijft ze verhalen, essays en columns voor uiteenlopende media.


Boeken van Franca:

 • Franca Treur - Hoor nu mijn stem  wytske versteeg

  Wytske Versteeg (1983) is schrijver en politicoloog. Haar tweede roman Boy won de BNG Literatuurprijs 2014 en stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs. De vertaalrechten zijn verkocht aan Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Turkije. Haar debuutroman De wezenlozen stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs en de Opzij Literatuurprijs, en won de VrouwDebuutprijs. Haar non-fictieboek Dit is geen dakloze werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs.

  Boeken van Wytske:

  • Wytske Versteeg - De wezenlozen   Robert Vuijsje

   Robert Vuijsje (1970) is schrijver en journalist. In 2008 verscheen zijn debuutroman Alleen maar nette mensenwaarvan in totaal ruim 200.000 exemplaren werden verkocht. Het boek werd bekroond met een Gouden Uil en een Inktaap en werd in 2012 verfilmd, met Geza Weisz in de hoofdrol.

   Boeken van Robert:

   • Robert Vuijsje - Salomons oordeel    Margje Woodrow

    Margje Woodrow was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers als Verwoest en Snitch en geeft ze lezingen en workshops op middelbare scholen.


    Boeken van Margje:

    • Snitch - Margje Woodrow    Maartje wortel

    Maartje Wortel werd geboren in Eemnes. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de meest kenmerkende stemmen van haar generatie. Ze ontving de Anton Wachterprijs en de BNG Literatuurprijs. Haar laatste bundel Er moet iets gebeuren werd genomineerd voor de Fintro en de ECI Literatuurprijs.


    Boeken van Maartje:

    • Maartje Wortel - Dennie is een star